Съвети 

Топ ползи от гледането на футбол  

 

Евро 2020 ни донесе цял куп позитивни и не толкова позитивни емоции. Футболът обаче не свършва с него!

Най-обичаният по света спорт е част от ежедневието на много хора, а и скоро предстои започването на новия сезон в повечето страни. Ето какви са и големите ползи от гледането на футбол, споделени от Winbet.

Страхотни емоции

Много телевизионни спортни събития, които привличат големи тълпи, като футбол, бейзбол, волейбол и други, със сигурност не носят спокойствието на йога студиото. Феновете може да отидат на стадиона с лица, боядисани в цветовете на отбора си. Камерите може да хванат феновете на трибуните да се карат помежду си или да крещят на съдии и играчи на отбора, като това може да се тълкува само като гняв по лицата им…

Спортните събития могат – и го правят – да увеличат кръвното налягане на някои хора. Някои фенове приемат загубите толкова сериозно, че настроенията им се влияят в голяма степен. Така или иначе емоции като тези са полезни за човек, защото всички имаме нужда да се откъснем от сивото ежедневие и да подкрепим любимите си тимове.

Висока доза допамин

Както е известно, правенето на нещо приятно причинява освобождаването на допамин в мозъка. Допаминът е химично вещество в мозъка, което играе различни роли. Една от тези роли е да подобрява настроението.

Когато хората се отправят към стадиона с топка или заемат мястото си на тенис мач и се наслаждават на преживяването, мозъкът им е залят от допамин. Така че, въпреки че не е необичайно да видим и тъжни лица на спортно събитие, е много по-вероятно да се забележат усмивки.

Печелят или губят, повечето хора се наслаждават на забавлението да бъдат зрители на спортно събитие.

Поумнява се

Може ли гледането на футболен мач наистина да направи човека по-умен? Според изследванията, може.

След спортно събитие е необходим умствен фокус. Някои експерти предполагат, че гледането на игра, особено ако е сложна, е истинско упражнение за мозъка. Учените са наблюдавали мозъчната енергия при хора, които гледат спортни събития и са открили по-добро разбиране на информацията и дори по-добри организационни умения при тях.

Изследване на Чикагския университет установява, че хората, които гледат спорт, дори телевизионни спортове, показват подобрени невронни връзки, свързани с езиковите способности и разбирането. Накратко, учените са открили, че „мозъците на зрителите светват“ с невронна активност, когато гледат високоенергийни спортове като хокей например.

Това изследване се оказа ценно за мозъчните изследвания като цяло, тъй като разкрива, че гъвкавостта на мозъка при възрастни е по-висока, отколкото се смяташе досега.

Намалява се депресията

Да бъдеш зрител може да увеличи нивата на допамин в мозъка, но това не е всичко. Да бъдеш зрител може да намали риска от развитие на депресия. Докато постоянно високите нива на допамин могат да помогнат за предотвратяване на депресията, има и други аспекти, свързани с гледането на спорт, които също могат да помогнат за предпазване от депресия.

Например хората често посещават спортни събития с любим човек или близки приятели. Свързването помежду им, което им е приятно, насърчава чувството за благополучие и това също е защита срещу депресия и безпокойство. Общуването намалява много от симптомите на депресия, като изолация и чувство на самота.

Чувство за общност

Феновете на спортни събития също така се възползват психологически от усещането за общност, което се наблюдава между феновете на играта или на определен отбор. Хората в играта изпитват положителни социални взаимодействия с други личности от различни сфери на живота.

Всички запалянковци се събират заради споделената си любов към отбора. Това чувство за общност също подкрепя усещането им за благополучие.

Това са само част от ползите при гледането на футбол пред телевизора или на живо. Със сигурност човек може да открие още много такива и за себе си.

Последни публикации

Leave a Comment