На планина 

Почивка на планина

Ако и вие сте от хората, които не могат да си представят да прекарат цялото си лято в града – без да си подарят дори и седмица сред природата, то вероятно вече обмисляте най-добрите варианти за почивка.

Вероятно и вие (както повечето хора) предпочитате да прекарате своята отпуска на морето. Може би вече разглеждате различни хотели за настаняване? Замисляли ли сте се обаче да промените тази своя традиция поне тази година? Не би ли било вълнуващо в последния момент да смените плана?

Именно защото вярваме, че хората трябва да предизвикват себе си и да се поставят в нови ситуации, ви предлагаме да се отправите на юг – към Родопите, а не към Черно море…

Защо почивка на планина?

„Спокойствието…“ – вероятно ви мислите. Да,но на него ще обърнем специално внимание малко по-късно.

Децата

Децата ви са рожба на града. Израстват между панелните блокове, а единственият им досег до природата са парковете. В техния свят няма чист въздух, нито свобода. Те вероятно никога не са слушали песента на щурците нощем, наблюдавайки необятността на Млечния път. Не са виждали стотици звезди, разпръснати по безкрайното черно небе, не са разпъвали палатка, не са наблюдавали насекомите, не са изследвали живота. Трябва ли да ги лишавате от всичко това? Недейте! Подарете им една почивка на планина. Там те ще преоткрият света.

Графиците

Ако искате истинска почивка – без телефонни обаждания, без сърфиране в интернет, без внезапни задачи, дори без диоптрични очила ще ви е много по-лесно да си осигурите всичко това в планината. Там не се застоявате. Винаги има още едно място, което не сте посетили. Има върхове, които не сте изкачили, има езера, до които не сте достигнали. Има цяла една планина, която предстои да бъде изследвана. Няма да имате време за служебни ангажименти. Вероятно няма да имате и мрежово покритие, а това несъмнено ще успокои съвестта ви.

Спокойствието

Шум, музика, нощен живот, тълпи от хора… няма да намерите нищо от това в планината. Там няма да ви събуждат виковете на прибиращите се от нощните клубове младежи, а чуруликането на птиците. Няма да изпращате деня в поредното заведение, което „кипи“ от живот, а на близкия хълм, наслаждавайки се на залеза и обагреното в жълти, оранжеви и розови краски небе. Няма да съзерцавате тълпите от хора, населили морския плаж, а безкрайните поляни, обсипани с малки цветя и горите,  покриващи склоновете на величествените Родопи. В планината ще откриете тишина, спокойствие и покой. Нима не е именно това пълноценна почивка?

Последни публикации

Leave a Comment