Ваканция 

10 причини да изберете България за вашата ваканция

Планирате ваканцията си и се колебаете в каква посока да се отправите. Имаме предложения за вас – останете си в България! Да, наистина, страната ни е едни неоткрито за нас съкровище и ако я погледнем през очите на чуждестранните туристи, ще установим какво богатство си имаме. Ето защо много известни личности се включиха в кампанията на Luxury Discounts, подкрепяйки българския туризъм в условията на коронавирус. Всички те ни доказват, че страната ни трябва да бъде по – оценена от самите нас и да отворим очите си за красотите й!

И ако се чудите за какво говорим, ето 10 причини да изберете България за вашата ваканция.

  1. Евтино е

Ако, да речем, търсите морска дестинация, където животът тече с пълна сила и купонът никога не спира. Слънчев бряг, един от най-популярните ни курорти от години е начело в класациите за най-евтините дестинации на Черно море.

  1. Плажовете са повече от слънчеви

От Шабла, през Несебър до Резово, не са много местата, където ще намерите пясъчни плажове с много слънце и топла, чиста вода. И не на последно място – голяма част от тях имат знак Син флаг, който се дава за чистота на водата и качество.

  1. Има уникално красиви, крайбрежни градове

Несебър, Созопол, Поморие, Балчик….Ако искате да се докоснете до историята и културата на страната – има какво да видите и къде да отседнете.

  1. И изненадващо епични планини

Красотата на България не е само в плажовете. Само на два часа път ще отриете безмерната красота на Пирин, ще се докоснете до изкусително привличащата Рила или ще се гмурнете в малките, живописни и китни селца на Родопите.

Ако обичате походите, започнете с върховете – Вихрен, Мусала, Ботев….Имате предизвикателства за цяло лято.

  1. Имаме повече от 120 манастира

Безспорно Рилският манастир е сред най-популярните, но ако направите кратко проучване, ще начертаете маршрут за обиколка на тези църковни сгради – Бачковски,  Роженски, Троянски, Аладжа, Драгалевски….Списъкът е много дълъг…и всеки един е шедьовър.

  1. Ще се върнете назад в близкото минало

Няма как да избягаме от историята си и ако нямате ясни спомени от близкото комунистическо минало на страната, може да разгледате редица реликви от това време.

  1. Освен това може да се похвалим с изумителни катедрали

Отвъд брутализма от епохата на комунизма, какво ще кажете за спокойните внушителни куполи на катедралата „Свети Александър Невски“ в София? Или Свети Георги в Созопол, Голяма базилика в Плиска, Света Неделя в Ловеч, Свети Атанасий във Варна, Света София в Несебър…Почти няма място в страната, където няма да намерите от тези исторически сгради.

  1. Назад към древността

България е древна държава и ако търсите корените още по – надълбоко, няма да ви е трудно – Театърът в Пловдив, Несебър, Перперикон….Изборът е голям.

  1. Храната ни е неповторима

Какво ще кажете за гурме ваканция? Обиколете страната и опитвайте от автентичните и емблематични за района храни – боб  Смилян, пататник в Смолян, капама в Банско, странджанка в Синеморец, рибена чорба в Бургас, гювеч в Родопите. Или пък обиколете шатата и си направете винен тур – изборът е ваш.

  1. Гостоприемни сме

Когато търсите място за почивка, не избирайте хотели. Заложете на къщите за гости. Така ще се докоснете най-добре до месните, ще опознаете техния бит, ще погледнете на мястото през техния поглед. И ще осъзнаете колко красива всъщност е страната ни! 

Последни публикации

Leave a Comment