Полезно 

Износени ли са гумите ми?

Преди да смените гумите, не забравяйте да проверите дълбочината на протектора и състоянието на ламелите. Когато дойде време да сложите зимните или летните гуми, уверете се, че те са все още използваеми. Лесен и популярен трик е проверката на дълбочината на протектора с монета от две евро (или два лева).

Проверката на индикатора за безопасно шофиране (Driving Safety Indicator, DSI) обаче е много по-лесна. Той позволява на шофьорите да проверяват състоянието и сигурността на гумите си, тъй като показва дълбочината на основните жлебове на гумата, тоест каква част от протектора е останала. Този индикатор представлява поредица от числа върху повърхността на протектора, които ви позволяват да проверите оставащия протектор в проценти, тъй като номерата постепенно изчезват с износването. Най-високото видимо число обозначава оставащата дълбочина на протектора.

Как работи обаче тестът с монетата? Поставете монета от две евро (или два лева) в жлеба на протектора. Ако сребърният външен ръб остава видим над блока на протектора, е нужно да замените гумите. Сребърната част на монетата е широка 4 мм. Така е и минималната дълбочина на протектора по закон в България.

Все пак можем ли да сменим гумите сами? Ето и някои насоки. Уверете се, че разполагате с гаечен ключ, динамометричен ключ и добър крик. Крикът в колата не е предназначен за многократна употреба. Проверете упътването на колата за правилните точки за повдигане и препоръчителните нива на налягане. Зимните гуми е нужно да бъдат напомпани с до 0.2 бара над нивото за летните гуми.

При смяна на гумите имате нужда от стабилна повърхност, която да бъде твърда и равна.

Ако автомобилът ви има алуминиеви джанти, натегнете отново гайките, след като сте шофирали 100-200 километра. На всеки 6000 до 8000 километра разменяйте местата на гумите, между водещите и свободно-движещите се колела. За по-лесно отбелязвайте разположението на гумите, когато ги прибирате.

Последни публикации

Leave a Comment