Полезно 

Изучаването на език с Native Speaker – за и против

 

Днес много езикови училища предлагат курсове с Native Speaker. Те често се представят под различни форми, като частни уроци, проведени чрез Skype или групови уроци, организирани като клуб за разговори. Тези уроци изглеждат много привлекателни, тъй като обещават да подобрят разбирането и говорните умения на учениците и да помогнат да се задълбочат в тънкостите на езика.

Обучението с Native Speaker обаче може да не е толкова ефективно, колкото изглежда. Какво всъщност значи Native Speaker? Кое е онова ниво на владеене на езика, което дава на учениците усещането за комфорт когато комуникират с него? Какви са предимствата и недостатъците на подобна практика?

Когато говорим за Native Speaker, е важно да дефинираме този термин. Най-общо казано, това е „човек, който се е научил да говори езика на мястото, където се е родил като дете, вместо да го научи като чужд език“. Native Speaker говорят даден език като майчин, говорят без акцент и без диалекти, които са характерни за една или друга област. Ако човек е роден в многоезично семейство или е живял в среда, която използва няколко езика, той може да има два или повече родни езика. Всеки език, който се усвоява по-късно с допълнителни усилия, се класифицира като втори език.

При избора на курс е важно да се намери преподавател с подходяща степен по образование. Дори и най-грамотният Native Speaker няма да може да обясни граматичните правила, ако няма опита и образованието на педагог. Native Speaker, който не е завършил подходящото образование, може да ви помогне да разширите способностите си за разбиране и да пробиете езиковата бариера, но може да не успее да ви научи на правилна граматика.

Предимства на изучаване на език с Native Speaker

Native Speaker ще преподава език, който всъщност се говори в родината им. Това е от съществено значение за тези, които планират да пътуват или да се преместят в чужбина. Уроците с Native Speaker ще бъдат нещо като потапяне, което ще ви помогне да научите повече за произношението, идиомите, съкращенията и т.н.

Преодолявате езиковата бариера. Ако вашият Native Speaker учител не говори вашия език, това може да бъде както предимство, така и трудност. Все пак ще трябва да говорите с него и това е голямо предизвикателство, тъй като изкушението да се разберете на родния си език ще бъде посрещнато с пълно неразбиране. Ще трябва да се постараете и да си припомните целия речник, който някога сте научили. В същото време, в процеса на комуникация, Native Speaker учителят ще коригира произношението и ще ви помогне да формулирате правилно фрази и изречения.

Разбиране на говоримия език. Класовете Native Speaker ще ви помогнат да свикнете със спонтанната чужда реч. Учителят може да обясни материала на урока с прости думи, но комуникацията с учениците не се репетира, което означава, че може да ги изненада и да ги накара да слушат. Освен това Native Speaker учителят може да говори на диалект: това ще ви помогне да разберете не само стандартния език, но и да научите повече за неговите разновидности.

Запознаване с културата. Native Speaker учителят е представител на култура, различна от тази, в която живеят учениците. Той може да разкаже за традициите, празниците, навиците на своите сънародници и да даде мнения за определени събития. Този поглед върху културата, където се говори езикът, ще ви помогне да го разберете по-добре и неговите особености.

За щастие недостатъци на курсовете с Native Speaker са много малко. На първо място това е трудността при обяснение на граматиката, защото учениците не винаги улавят това, за което говори техният учител, защото структурата на даден език може да бъде напълно различна от техния майчин език.

Друго неудобство е, че дори учител с добра артикулация понякога може да говори твърде бързо, да произнася неправилно думи или да използва непознат речник, който не може да бъде заменен с прости думи. Това може да бъде непреодолим проблем за начинаещи студенти.

Изучаването на чужд език с Native Speaker може да бъде едновременно полезно и разочароващо преживяване. Резултатът зависи от вашата мотивация и обективната оценка на вашите способности.

Последни публикации

Leave a Comment