На планина Полезно 

Соколски манастир, Габровски балкан

Соколският манастир е основан в началото на 1833 год. Манастирът „Успение Богоридично“ отстои на 15 км югоизточно от Габрово в местността Соколова пещера в северния склон на Стара планина.   Местоположението дава името, както на манастира, така и на неговия създател архимандрит Йосиф Соколски. Още в началото, когато през есента на 1832 г. той пристига в родния си край, придружен от йеромонах Агапий е намерено място за новия манастир-каменната тераса пред пещерата на местността Сокола.

Първата църква е малка и дървена. До нея е построена дървена къща за живеене. През януари 1833 год. манастирчето е готово.   Сегашната църква е готова през 1834. Стенописвана е отвътре и отвън от поп Павел и от сина му Николай от село Шипка. Същата година е изработен и иконостаса с царски и празнични икони от известните представители на тревненската школа Йоаники папа Витанов, Симеон Цонюв и др. Храмовата икона е рисувана от габровския живописец Христо Цокев и е дарена на светата обител от него.

Иконата на Божията майка с Младенеца, поставена в малък иконостас от лявата страна в църквата е чудотворна. Целият манастирски комплекс е изграден през Възраждането с всеобщата помощ на населението на Габрово, околните махали и колиби.

Последни публикации

Leave a Comment